Изложбата “И нему да бъде слава и чест, и почит…”, посветена на 150 години БАН и на 1150-годишнината от Успението на Константин-Кирил Философ гостува в Бургас по повод 24 май.

Експозицията се състои от 6 оригинални икони на съвременни български иконописци и 15 постера, възпроизвеждащи образите на Кирил и Методий, техните ученици и княз Борис, пречупени през авторския поглед на художници от края на XIX и първата половина на XX в. Тя е експонирана в зала “Георги Баев” на културния център “Морско казино” и ще остане в Бургас до 7 юни 2019 г.

Проф. Славия Бърлиева, директор на Кирило-Методиевския научен център на БАН откри събитието с лекцията “Св. Кирил и Методий в културата на България и Европа”.

Сред присъстващите бяха Дияна Саватева – зам.-председател на Комисията за култура при Народното събрание, Ася Пеева – член на Комисията по образование, зам.-областният управител и координатор на РАЦ на БАН-Бургас проф. Севдалина Турманова, зам.-кметът по културата и образование Йорданка Ананиева, директорът на филиала на НХА в Бургас проф. Георги Янков, директорът на Регионалната библиотека Мария Бенчева. Учители и ученици от бургаски училища, носещи името „Св.Св. Кирил и Методий“ и журналисти уважиха откриването. Деца от читалище „Кирил и Методий“ изнесоха поздравителен концерт.

Изложбата “И нему да бъде слава и чест, и почит…” се реализира от Кирило-Методиевския научен център на БАН, Регионален академичен център на БАН в Бургас, Регионална библиотека “Пейо Яворов”  с подкрепата на Община Бургас.