Институтът по океанология на БАН организира семинар на тема: „Координатни и височинни системи в Република България – приложение в морската практика за устойчив син растеж“. Семинарът се проведе на 31 октомври 2019 г. в рамките на проект „Инфраструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания, обвързана и с участието на България в Европейската инфраструктура (Euro-Argo)”.

Разгледани бяха въпроси, свързани със състоянието и перспективите на Стратегическата програма за изследвания, иновации и син растеж в Черно море, Националната пътна карта на научната инфраструктура, координатните и височинните системи в Република България и Националната мрежа за измерване на морското ниво, както и практическите аспекти на прилагането им за устойчив син растеж.

Участниците се обединиха около необходимостта от тясно сътрудничество между научните организации, държавните структури и морския бизнес за хармонизирано прилагане на нормативните документи с цел подпомагане на синия растеж и по-конкретно за осигуряване на безопасността на корабоплаването в пристанищните райони на Република България.