Участието на Института по океанология на БАН (ИО-БАН) в проект МАСРИ –  инфраструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания обсъдиха на среща във Варна представители на института и зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. В разговорите се включиха Янита Жеркова – началник отдел „Национални научни инциативи” към МОН и проф. Костадин Костадинов – съветник на министъра на образованието и науката. Институтът е удостоен със Сертификат на МОН  за участие в проекти по РП „Хоризонт 2020“ с голямо регионално значение.

Проф. Снежана Мончева, проф. Атанас Палазов, доц. Валентина Тодорова и проф. Любомир Димитров представиха приоритетите на  научноизследователската инфраструктура и подчертаха  значимостта на реализирането на основните модули по проекта не само за научноизследователската дейност на национално ниво, но и за разширяване на мащабите на регионално и европейско равнище.

В Института по океанология е изграден център за данни и информация, а учените разполагат с най-съвременната и единствена за Черно море научноизследователска апаратура за пълен флоуцитометричен анализ на фитопланктон, както и уреди за изследване на черупчести мекотели с промишлено значение.

Директорът проф. Мончева подчерта активната роля на ИО-БАН в разработването на Стратегическата програма за научни изследвания и иновации  и синята икономика в Черно море.