„Океанът, нашият климат и време“ е темата на Световния ден на метеорологията тази година. На този ден отбелязваме важната роля на науката в изследванията на времето, климатичните колебания и изменения. Научните изследвания – както теоретични чрез създаването на модели, така и технологични чрез създаването и усъвършенстването на методите, уредите и програмите за наблюдение и обработка на информацията, определят обединяващата тема на този ден през 2021 г.: „Океанът, нашият климат и време“. (World Meteorological Day 2021 – The ocean, our climate and weather).

На 22 март се отбелязва Световният ден на водата, който тази година ще премине под мотото  „Ценността на водата“. Стойността на водата е много повече от нейната цена – водата има огромна и комплексна ценност за нашите домакинства, храна, култура, здраве, образование, икономика и целостта на нашата природна среда. Ако пренебрегнем някоя от тези ценности, рискуваме да управляваме неправилно този изчерпаем, незаменим ресурс.

В Българската академия на науките  фундаментални и приложни  научни изследвания в областта на климата, климатичните промени и водните ресурси се извършват от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите (ИИКАВ). ИИКАВ е наследник на някои традиционни в БАН научни изследвания по физика на атмосферата, климатология, климатични промени, изучаване и управление на водните ресурси.

Лекция на проф. Наталия Килифарска на тема Океанът и атмосферата – двигатели на климатичните промени на Земята може да видите Океанът и атмосферата – двигатели на климатичните промени на Земята.

750 ученици се включиха в проекта на ИИКАВ „Климатична кутия“, финансиран от МОН по програма „Образование с наука“. По време на обучението учениците научиха повече за физикохимичните процеси в атмосферата, климатичните промени и устойчивото опазване на водните ресурси.

Какво мислят третокласниците от 36 СУ “Максим Горки” – София за професията метеоролог вижте тук.

Отговори на въпроса „Откъде идва водата в чешмата?“ може да видите тук..