На 12 април се отбелязва Международният ден на космонавтиката, а тази година и 60-та годишнина от първия полет на човек в Космоса – орбиталният полет на летеца-космонавт Юрий Гагарин.

Институтът за космически изследвания и технологии при Българска академия на науките (ИКИТ-БАН) има значителни постижения в областта на космическите изследвания чрез разработените научни програми и апаратури. Нашата страна е шестата държава в света с космонавт, чиято научна програма е изцяло подготвена от специалистите в ИКИТ-БАН, третата държава в света с изведени в орбита два спътника с изцяло българска научна апаратура, също разработена от специалистите в ИКИТ-БАН и третата държава, създала космическа храна.

И в момента, на външната страна на корпуса на борда на Международната космическа станция работи апаратура, създадена от специалистите в ИКИТ-БАН, за измерване на радиационната обстановка. Българска апаратура от серията “Люлин”, разработка на специалистите от ИКИТ-БАН, работи за изследване на радиационните условия по трасето „Земя-Марс” и на спътника „ЕкзоМарс” на орбита около Марс. Данните от апаратурата са достъпни на адрес: http://esa-pro.space.bas.bg/liulin-data-availability

На 12 април е планирано тържествено честване в Руския културно-информационен център, на което ще присъства и първият български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов. На 13 април в Дома на Москва се открива изложба с участието на ИКИТ-БАН.

Текст към снимката: Летателна апаратура “Люлин-МО” за радиационни изследвания по космическия проект “ЕкзоМарс 2020”