Българската академия на науките отбеляза с тържествено събрание Деня на народните будители. Честването се проведе съвместно със Съюза на учените в България.

Заместник-председателят на БАН проф. Евдокия Пашева откри тържественото събрание. Истинското будителство не е в гръмките фрази. То трябва да бъде във всеки един от нас – в безкористните ни действия и постъпки, и в искрените ни жестове, каза проф. Пашева.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков поздрави учените за празника.

Приветствено слово от името на ръководството на Българската академия на науките произнесе доц. д-р Елка Трайкова, научен секретар на БАН в направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“.

Проф. Румяна Прешленова, директор на Института за балканистика с Център по тракология на БАН, изнесе Академично слово на тема „Жените в науката“.

По време на тържественото събрание бяха връчени награди на Съюза на учените в България (СУБ). Председателят на СУБ проф. Диана Петкова отличи наградените в две категории: за значими научни постижения в докторски дисертации – учени до 35 год. и за високи научни постижения 2021 г.. Списък на наградените учени може да видите тук.

В Деня на народните будители председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи Почетен знак „Проф. Марин Дринов“ на лента на проф. Евдокия Пашева. Отличието е за съществен принос за издигане авторитета на Българската академия на науките в България и чужбина и по случай нейната 65-годишнина.

Изложба от поредицата „Периодика и литература“ – първи опит за цялостно научно изследване на литературния периодичен печат от Освобождението до 1944 г. представя Централната библиотека на БАН.  Изданието е  богат източник на непознати факти от българската културна история. Изложбата може да бъде разгледана онлайн.

Запис на тържественото събрание може да видите на: https://www.youtube.com/watch?v=FTblj9-skkI