На 11 май, денят в който почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, Регионалният академичен център – Плевен (РАЦ), съвместно с Медицински университет – Плевен откриха фотодокументалната изложба „Звънът – миналото среща бъдещето”.

Изложбата е дело на Института по математика и информатика към БАН (ИМИ-БАН) в сътрудничество с община Велико Търново. Сбирката е създадена върху основата на материалите от паспортизацията на камбани от ИМИ – БАН, предоставил дигитални обекти от мултимедийния си фонд (звук, снимки и текст от проектите си за камбани) по проекта BELLKNOW.

Изложбата беше официално открита от доц. Теодора Вълова, ръководител на Регионалния академичен център – Плевен, академик Григор Горчев, Почетен Ректор на МУ-Плевен, проф. д-р Добромир Димитров, ректор на МУ-Плевен, проф. д-р Славчо Томов, директор на Научноизследователския институт към висшето училище, и проф. Галина Богданова, ИМИ-БАН – филиал Велико Търново, един от инициаторите на проекта за камбаните на България. Огромен бе интересът към експозицията по време на откриването й. То беше уважено от Академичното ръководство, български и чуждестранни студенти, преподаватели, учители и ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици, много граждани.

Изложбата е част от кампанията на висшето училище по повод Националната инициатива, посветена на Европейската година на младежта 2022 и на предстоящия 9 май като Ден на Европа. Събитията са обединени от мотото: „Нека думата МИР звучи на различни езици“.

Експозицията „Звънът – миналото среща бъдещето“ ще може да бъде разгледана от гражданите и гостите на града в Телекомуникационния ендоскопски център (ТЕЛЕЦ) на Медицински университет – Плевен от 11 до 31 май 2022 г.