На 2 юни 2023 г. в Монтана се проведе конференция, организирана под научното ръководство на Филиала на Института по балканистика с Център по тракология към Българската академия на науките в града, който е създаден преди 5 години. Заедно с него съорганизатори на конференцията са община Монтана, Регионален академичен център на БАН – Монтана и Регионален исторически музей – Монтана.

Темата на тазгодишния форум е: „Българският Северозапад: просвета и култура“. Той е посветен на  годишнината от основаването на Народно читалище „Разум 1883“ в някогашната Голяма Кутловица (днес гр. Монтана). В конференцията взеха участие 21 изследователи от институти на БАН и културни институции от региона – Монтана, Видин, Оряхово, Чипровци, Белградчик и Георги Дамяново.  В изнесените доклади и дискусии бяха разгледани основни аспекти от създаването, развитието и дейността на просветни и културни институции в Северозападна България през последните два века.

Участниците в конференцията бяха поздравени от координатора на РАЦ –

Монтана г-н Валери Георгиев, ръководителя на Филиала на ИБЦТ в Монтана чл.-кор. проф. дин Александър Костов, кмета на община Монтана г-н Златко Живков, члена на настоятелството на БАН и председател на 39-тото Народно събрание доц. Борислав Великов.

            Конференцията е част от празничната програма по повод празника на град Монтана „Свети Дух“. Нейната работа беше посрещната с голям интерес от обществеността в града и беше отразена нашироко в централни и местни медии.