В месеца на жената се проведе среща на жените от науката и бизнеса. В нея участие взеха академик  Никола Съботинов, председател на БАН, 2008-2012 год.  и  чл. кор. проф. Александър Костов – координатор национална академична мрежа на БАН.

Събитието се организира за девети пореден път от проф. Севдалина Турманова, която е координатор на Регионален академичен център – Бургас на БАН и инж. Видка Вълчева, зам. председател на Търговско индустриална камара в Бургас.

„Продължаваме заедно една традиция, която прекъснахме за кратко по време на пандемията. Тя беше свързана с това, през месец март да организираме този тип срещи между жени, които са представители на научни и образователни институции, жени от бизнеса, и жени доказали своята роля в обществения живот в града ни. Фокусът на срещите ни винаги е бил свързан с различни теми и лектори, които са от БАН. До сега лекторите са били мъже, но днес за първи път съм поканила две успели дами – проф. дн Антоанета Христова и проф. д-р Мариана Димова, дм. Двете основни теми са демография и здравеопазване“, каза проф. Турманова при посрещането на гостите в залата.

„За мен е чест и привилегия да участвам в откриването на този важен и значим форум. Една голяма част от присъстващите дами са в основата на успехите и развитието на град Бургас. Ценя професионализма и качествата ви и благодаря за това, че живеете работите, и творите в нашия град, защото такива двигатели като вас са необходими на всеки един град, който има амбициите да се развива и да има потенциал. Темите и дискусиите в днешния форум съвпадат с проблемите върху, които работим и с удоволствие ще очаквам решенията и мненията, които ще дадете“, бяха думите на кмета Димитър Николов при откриване на събитието.

Академик Съботинов акцентира върху ролята на академичните центрове на БАН и съществения им принос за развитието на науката в регионите. Създаден в Бургас през 2010г, Регионалният център на БАН намери своето истинско място в развитието на града и областта със своето научни и образоветелни политики.

Висока оценка за работата на регионалното представителство и неговия ръководител проф. Севдалина Турманова даде чл.кор проф. Александър Костов, национален координатор на мрежата. Той подчерта добрия пример за функционирането на центъра като Сдружение с нестопанска цел в обществена полза.

В рамките на срещата се засегнаха две теми с висока степен на важност. За демографските проблеми и демографските решения говори проф. дн Антоанета Христова, политически психолог в Институт за изследване на населението и човека, към БАН. „Много важно е да подчертая нещо, навлизайки в демографията – това не е една дисциплина. В нея влизат познания от света на социологията, статистиката, психологията, историята и други. Трябва да се уточни, че тя не се изучава никъде. В този смисъл, ние се опитваме да развиваме кадри от различни области“, каза проф. Христова. „Искам да поздравя Бургас за демографските политики, които предприема. Ще бъда щастлива ако направим магистърска програма „Демография“ при вас, където компетенцията да е на ниво“, допълни тя.

Негативната статистика сочи, че тенденциите за застаряващо население нараства, и че до 2035 година прогресивно ще се увеличава. В допълнение раждаемостта около 2030 година очертава прогнози, че в столицата ще има раждаемост, следвана от Варна, а в Бургас кривата се снижава, което говори, че върху това трябва да се работи, чрез различни подходи и стимули за младите семейства.

Проф. дмн Мариана Димова от Факултет по дентална медицина на МУ-София и Катедра по протетична дентална медицина изнесе презентация на тема „Денталното здраве след COVID – 19 през погледа на медицината“. Тя отбеляза степента на важност за навременни посещения при дентални специалисти и в тази връзка,  обясни за проблемите , които са създадени след социалната изолация по време на пандемията.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]