Бургаският музей посрещна професионалния си празник 18 май – Международен ден на музеите, с откриване на изложба в Етнографската експозиция (ул. Славянска 69). Изложбата, „Разрушение и съзидание – архитектурното творчество на Колю Фичето“ бе открита от проф. Севдалина Турманова –ръководител на Регионален академичен център Бургас.

Изложбата е дело на Института по математика и информатика при БАН и Регионалния исторически музей във Велико Търново и гостува по покана на РАЦ Бургас. Мобилната изложба е част от проекта за цифровизация на творчеството на легендарния строител Колю Фичето – „Майсторът и времето”. Изложбата представя най-популярните му архитектурни шедьоври чрез снимки, рисунки, схеми, текстове, подредени на 15 пана.

Бургаският свободен университет също отвори широко врати за архитектурните шедьоври на първомайстора Никола Фичев. В навечерието на най-българския празник, празникът на Светите братя Кирил и Методий, проф. Севдалина Турманова и ректорът на университетат проф. Галя Христозова откриха изложбата за Колю Фичето.

Експозицията „Разрушение и съзидание” представя на 15 пана подбрани резултати от проекта за цифровизация – снимки и информация за част от най-известните обекти на уста Колю Фичето. Това са църкви, мостове, жилищни и обществени сгради – истински архитектурни шедьоври, чрез които да покажем на хората как не само във времето, а и в пространството могат да направят една разходка с майстора. Най-интересните документи в нея са предоставени от историческите музеи във Велико Търново, Дряново, Свищов и Ловеч. Сред представените обекти са Къщата с маймунката, ханът на Хаджи Николи, църквата „Св. Спас“, старият катедрален храм „Рождество Богородично” във Велико Търново, Преображенският манастир, Килифаревският манастир, покритите мостове в Ловеч и Белене, църквата „Св. Троица” в Свищов и др.

Работата по създаването на тази изложба показва по недвусмислен начин как един чисто научен интердисциплинарен проблем, какъвто е проблемът за цифровизиране на архитектурни обекти, прераства в социално значим проект с общонационален характер.