Фотоизложбата „Мегалитите на Балканите в началото на XXI в.“ гостува в Бургас по покана на галерия „Богориди“ и Регионалния академичен център на БАН. Тя е проект на доц. д-р Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло при БАН в сътрудничество с доц. Димитър Колев и гл. ас. Веселина Колева от Института по астрономия при БАН, както и д-р Антонио Сезар Гонзалес – Гарсия от Института по астрофизика в Тенерифе. Плод е на няколкогодишна любителска работа на групата физици и астрономи от БАН, както и професионални и непрофесионални изследователи от София, Бургас, Хасково, Казанлък и Мадрид.

Основен предмет на изложбата са мегалитните паметници, характерни за цивилизацията, развила се между IV – I хил. пр. Хр в територията на днешна България, Гърция и Турция. Показаните природните, каменни и архитектурни феномени са описани за първи път от Шкорпил при изследванията му на територии от Източна България и Черноморското крайбрежие. Те са съотнесени към културата на траките и представляват светилища, гробници и други форми на обитаване.

Освен богат снимков материал, в текст, коментар и графика са показани редица обекти в устието на Ропотамо, Източните Родопи, могилите Голямата Косматка и Оструша край Казанлък и др. Според учените експозицията надхвърля обичайното любителско равнище и представлява ценна основа за описване на каменните паметници.

Академик Никола Съботинов поздрави автора на изложбата за неговия подход към научното изследване на мегалитните паметници, съчетавайки физиката, археологията и астрологията.

Фотозиложбата „МЕГАЛИТИТЕ НА БАЛКАНИТЕ в началото на XXI в.“ Може да бъде разгледана в галерия „Богориди“ до края на септември.