28 международни експедиции с участието на световноизвестни учени са проведени на научно-изследователския кораб „Академик“, откакто той се използва за научни цели. Корабът е бил 2093 дни на море и е пропътувал повече от 120 хиляди морски мили. Това съобщи директорът на Института по океанология на БАН проф. Снежана Мончева на официалното откриване в БАН на изложба „35 години НИК Академик“.

Единственият в страната научно-изследователски кораб използва нови технологии за обследване на морето и по този начин България участва във важни европейски инфраструктури като EUROFLEETS, EuroARGO и др. Директорът на Института проф. Мончева връчи плакет на НИК „Академик“ на Българската академия на науките, Министерството на образованието и науката и на Министерството на околната среда и водите за институционалната подкрепа, оказвана на учените. Тя припомни, че „Академик“ може да бъде използван до 2022 г., когато предстои да бъде извършен класов ремонт.

Изложбата „35 години НИК Академик“ включва три тематични блока, които представят  историята и експедиционната дейност на научно-изследователския кораб. По време на откриването беше прожектиран мултимедиен филм за международна експедиция „БИО – ОПТ 2019“. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 21 юни и е посветена на 150-годишнината на БАН.