В периода 12-15 юли 2021 г. Dublin Institute of Advanced Studies /DIAS/, като партньор по проект STELLAR, с Координатор Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория “Рожен” към Българска академия на науките /ИА с НАО-БАН/, организира и проведе Онлайн уъркшоп на тема “Космическо време, слънчева активност и анализ на данни”.

Участие взеха 37 български и чуждестранни студенти, докторанти и учени, които имаха възможност да получат теоретични и практически познания в областта на космическото време и да научат повече за активността на Слънцето. Част от темите на уъркшопа бяха слънчеви радио избухвания, взаимодействие на Слънцето с планетите и междупланетното пространство и наблюдения на Слънцето в радиодиапазона на електромагнитния спектър. В програмата бяха включени и упражнения за обработка и анализ на наблюдателни данни, както и визуализация с помощта на езика за програмиране Python.

Проектът STELLAR предлага възможност на ИА с НАО-БАН и Техническия университет-София за развитие и експлоатация на голяма национална радиоастрономическа инфраструктура LOFAR-BG, възползвайки се от обмена на практически умения и опит с партньорските институции ASTRON /Netherlands Institute for Radio Astronomy/ и DIAS. Проектът STELLAR ще подпомогне оформянето на национален център по радиоастрономия и космическо време, както и разработването на нови технологични решения в тази област.

Проектът STELLAR се финансира от програмата за изследователски и иновационни дейности на Европейския съюз Хоризонт 2020 по грант № 952439.

Видео материали от уъркшопа са на разположение тук.