Лазерно индуцирана микро-пяна от хитозан като интерфейс тъкан-имплант за приложение в тъканното инженерство.

Лазерна обработка на биосъвместими полимери и керамика за използване при хирургични интервенции ще извършват учени от Института по електроника на БАН. Целта е да се създадат антибактериални повърхности, които ще спомогнат за по-бързото възстановяване на пациенти след операция. Обработените с лазер материали за импланти ще ускорят развитието на клетки и заздравяването на следоперативните рани.

Клетка, прикрепена към слой от колаген, който е лазерно обработен.

Научните изследвания са в рамките на проект по програма „Мария Склодовска – Кюри, Иновативни мрежи за обучение“. Учени от 18 организации от цяла Европа се включват в мрежа за създаване на материали с антибактериални свойства, които да са подходящи за използване върху повърхности на ортопедични импланти. Нови покрития ще се прилагат върху импланти чрез добавъчни техники за производство. Ефикасността на тези антибактериални повърхности ще бъде подобрена чрез лазерна обработка на материала, от който са изработени. Предвижда се задълбочено проучване на свойствата на новите материали, за да се гарантира, че те са приложими за използване в импланти.

Очакванията са научните изследвания да спомогнат за предотвратяване на инфекции след хирургични интервенции, по-бързо възстановяване на пациентите и намаляване на следоперативните разходи за здравеопазване.

В рамките на проекта в Института по електроника се провежда международен конкурс за избор на двама докторанти. Млади учени от Италия, Русия, България, Колумбия, Индия, Пакистан и Иран вече са подали документи за участие в подбора.