Снимка: Физически факултет на СУ

Д-р Даниела Донева от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика е отличена с наградата за млад учен „Густав Херц“ на Немското физическо дружество за 2024 г.

Научните разработки на д-р Донева са в областта на космологията. Нейните изследвания са посветени на изучаване на черни дупки и неутронни звезди в обобщените скаларно-тензорни теории на гравитацията.

Д-р Донева придобива научната и образователна степен “доктор” във Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” под ръководството на чл.-кор. Стойчо Язаджиев. От 2012 г. работи в Тюбингенския университет, Германия. Носител е на Хумболтова стипендия за периода 2012 г.-2015 г., участвала е и в програмата за хабилитация на Margarete von Wrangell (2015–2018). През 2018 г. печели Голямата награда „Питагор“ за млад учен на Министерството на образованието и науката. Година по-късно печели и престижната изследователска стипендия Emmy Noether и оттогава е ръководител на независима научна група по гравитация и релативистка астрофизика към университета в Тюбинген.