БАН отличи с Почетен плакет ЗЛАТЕН института

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) при Българската академия на науките чества 50 години от създаването си с тържествено събрание, което се проведе в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията. Почетен плакет ЗЛАТЕН присъди БАН на Института. Отличието е за изключителен принос за развитието на съвременните фундаментални и научно-приложни изследвания в областта на ядрената физика, теоретичната и математична физика, реaкторната физика и др. и по повод 50-та годишнина от основаването му. Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров връчи плакета и поздравителен адрес от името на ръководството на Академията на директора доц. Лъчезар Георгиев.

Фундаменталните и приложни изследвания на учените от института са високо оценени в международната колегия и неговите сътрудници са търсени партньори в световното научно пространство. Със своята експертиза те участват в работата на редица държавни институции, развитието и приложението на иноватовни технологии, се посочва в поздравителния адрес.

Тържеството откри проф. Димитър Тонев, който прочете поздравителни адреси от президента Румен Радев, министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов, посланика на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа, организации и партньори на института, университети и институти на БАН. Заместник-ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ акад. Николай Витанов, посланикът на Сърбия Н. Пр. Желко Йович, партньори от Британското посолство поздравиха учените от Института. АЕЦ Козлодуй отличи с плакет ИЯИЯЕ по повод юбилея.

Директорът на института доц. Лъчезар Георгиев презентира неговата дейност, актуални проекти и постижения. Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика се отделя от Физическия институт на БАН през 1972 година в резултат на нарасналата в този момент стопанско-икономическо роля на ядрените технологии у нас.

През годините в Института работят едни от  най-изявените български учени – физици,  инженери,  математици,  химици  и  биолози. От създаването си до днес ИЯИЯЕ е сред водещите академични институции у нас по брой на публикации и цитирания, което е определящо за приноса му научните достижения на страната ни. Освен теоретични изследвания, ИЯИЯЕ развива успешно и своята експериментална база като резултатите от дейността на колегите намират приложение и в индустрията. Основополагащ принцип в дейностите на Института е комплексният подход, което дава възможност за намиране и прилагане на подходящи и научно обосновани  решения на сложни приложни задачи.

По повод юбилея е открита и изложба в БАН, посветена на научните постижения на ИЯИЯЕ. Изпълнения на детския радиохор бяха включени в празничната програма.