Повече от 100 ученици и студенти преминаха през лабораториите на Института по електроника на БАН в Деня на отворените врати, който се проведе на 12 декември.

Как биологичната тъкан поглъща и разсейва светлината и защо свети храната разказаха учените пред ученици от началния курс, столични гимназии и студенти. Изследователите показаха как се прави спектрален анализ на храни и напитки въз основа на тяхната флуоресценция. Чрез експерименти учените представиха основните закони на отражение, пречупване и разсейване на светлината. С демонстрационни модели от пластилин учениците се запознаха как клетките се прикрепят към повърхности, структурирани от учените в института. Посетителите имаха  възможност да наблюдават с микроскоп новополучените структури. В програмата на Деня на отворените врати в Института по електроника бяха включени още и демонстрационни модели на тъканни матрици за приложение в имплантологията.

Изследователите представиха пред ученици от столични гимназии и студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и от Пловдивския университет възможностите на съвременната апаратура, с която работят по български и международни научни проекти. Показани бяха лазерно структурирани нови антибактериални повърхности и лазерно текстуриране със свръх-къси лазерни импулси върху повърхност от различни видове биосъвместими материали. Учените представиха и възможностите на нови повърхности, създадени чрез лазерна обработка за подобряване на антимикробните им свойства.

В Деня на отворените врати пред студентите бяха презентирани дистанционно изследване на атмосферните аерозоли и атмосферни аерозолни замърсявания и управляем термоядрен синтез. Изследователите представиха и разработки на нови материали с висока чистота чрез електроннолъчево топене и рафиниране на метали и сплави, рециклиране на метални отпадъци. В програмата бяха включени и демонстрация на изграждане на алуминиеви детайли от робот, металографски изследвания и микроскопски наблюдения на метални детайли, използвани впромишлеността.