Изложбата е посветена на Международния ден на жената 8 март

Документална изложба „Жените в историята на академичната наука в България“ откриха на 4 март Общинска библиотека „Искра“ -Казанлък съвместно с Регионален академичен център (РАЦ) – Казанлък.

Директорът на библиотеката Теодора Георгиева и координаторът на РАЦ инж. Владимир Чучумишев откриха събитието. Присъстваха омбудсманът на Казанлък, директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, ученици от ПГ „Иван Хаджиенов“ и др.

Експозицията, включваща 19 постера, е изготвена от „Научен архив“ на БАН и е част от проекта „Енциклопедичен справочник и база данни „Жените в историята на академичната наука в България“, финансиран от ЮНЕСКО през 2017 г.

Изложението прави ретроспекция на темата за жените и мястото, което те заемат в създаването, развитието и утвърждаването на Българската академия на науките и нейните академични звена. Тя показва важни и малко известни документи от служебните архиви и личните архивни фондове, както и богат фотоматериал за жените учени. Интересната експозиция ще бъде достъпна за посещения в Казанлък до 30.03.2022 година.