Регионалният академичен център – Плевен, съвместно с Медицински университет – Плевен представиха фотоизложбата „Жените в историята на Българската академия на науките“ на 9 април в Телекомуникационния ендоскопски център на висшето училище. Експозицията е подготвена от Научния архив на БАН и е част от проекта, подкрепен от световната организация ЮНЕСКО, по който е издаден енциклопедичният справочник „Жените в историята академичната наука в България. (Хабилитираните жени в БАН.)”. Изложбата бе открита от доц. Теодора Вълова, Координатор на РАЦ – Плевен и проф. д-р Славчо Томов, дмн, директор на Научноизследователския институт на МУ-Плевен.

Специални гости на откриването бяха зам.-кметът с ресор „Проекти и хуманитарни дейности“ г-жа Елина Димитрова и началникът на отдел „Култура и туризъм“ г-жа Анелия Дечева, членове на академичното ръководство, преподаватели, студенти, гости. Едни от първите посетители на изложбата бяха и децата от детска градина „Иглика“ с техните родители и учители..

Доц. Вълова подчерта: „През 1919 г. в Женева е създадена международна организация на жените с университетско образование, в която членува Дружеството на българките с висше образование. Интересът към жените учени в България е определен от факта, че нашата страна е на първите места по брой на жените учени в различните институти в Европа. В съвременното общество науката не се създава само от мъже или само от жени, но е показателно, че жените със своите приноси навлизат в нея след 60-те години на XX век. Актуалните данни на ЮНЕСКО от 2019 г. сочат, че 28% от изследователите в света са жени и само 3% от научните нобелови награди са били присъждани на жени. Ето защо програмата на ЮНЕСКО за жените в науката следва девиза: „Светът се нуждае от наука, а науката се нуждае от жени”.

Проф. д-р Славчо Томов на свой ред подчерта: „Българската наука има своето женско начало и своето развитие през годините. В наши дни не само в БАН, но и в плевенския медицински университет и във всички други висши училища в страната, е голям приносът на българската жена в развитието не само на българската, но и на световната наука. Жената е двойно благословена – да дава живот и да дава знания.“

Изложбата се осъществява в рамките на културната програма, съпътстваща честванията на 50-годишнината от основаването на висшето медицинско училище в Плевен и е свързана със отбелязването на 155-ата годишнина от основаването на Българската академия на науките.

Експозицията е разположена във фоайето на Телекомуникационния ендоскопски център на Медицински университет – Плевен и може да бъде разгледана от гражданите и гостите на град Плевен от 9 до 27 април 2024 г.