На 11 май 2023 г. Регионалният академичен център, съвместно с Медицински университет – Плевен, представиха фотоизложбата „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“.

Експозицията, подготвена от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на БАН, беше официално открита от академик Григор Горчев, Почетен ректор на Медицински университет – Плевен, и от доц. Теодора Вълова, Координатор на РАЦ – Плевен. Акад. Горчев подчерта, че Медицински университет – Плевен е първият регионален академичен център извън София, в който изложбата гостува, което е голяма гордост за висшето училище и за град Плевен. Апостолът е останал в българската история преди всичко с безсмъртието на своите прозрения, продължи акад. Горчев, и пожела на студентите да обогатят собствените си представи за образа на Апостола с нови факти за светлата му личност, които ще открият в представяната експозиция.

 

 

Доц. Теодора Вълова отбеляза, че датата 11 май не е избрана случайно. По предложение на Найден Геров, от 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. Тази светла дата осветява още по-отчетливо просветителския характер на изложбата. Друго много важно основание за избора е откриващият се на 12 май Първи национален конгрес на Българската асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия с международно участие. По този начин изложбата се вписва в календара от научни и културни събития на Медицински университет – Плевен.

Постерите на изложбата представят научни изследвания, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др. Поставените акценти върху първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898) – и създаването на Народния комитет „Васил Левски“ (1923), хвърлят допълнителна светлина върху институционализирането на паметта за героя.

Експозицията ще може да бъде разгледана от гражданите и гостите на града в Телекомуникационния ендоскопски център на МУ – Плевен от 11 до 31 май 2023 г.