Тържествено събрание по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на славянската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност се проведе в зала “Проф. Марин Дринов” на БАН.  По време на тържеството бяха връчени наградите за млади учени „Професор Марин Дринов” и за най-млади учени „Иван Евстратиев Гешов” за 2022 г.

Наградите се присъждат от Общото събрание (ОС) за постижения в девет научни направления. Председателят на ОС чл.-кор. Евелина Славчева и кметът на София Йорданка Фандъкова връчиха отличията. За постиженията си през изминалата година бяха наградени 22 млади учени. Носителите на награда „Професор Марин Дринов” са с образователна и научна степен „доктор” и нямат навършени 35 години. Отличените с награда „Иван Евстратиев Гешов” най-млади учени са с образователната степен „магистър” и са на възраст до 30 години. Двете награди за млади учени са учредени от БАН през 1996 г. Целта е да бъдат открити и стимулирани талантливите изследователи в БАН, да се подпомогне тяхното развитие, израстване и международни контакти.

Пълен списък на отличените може да видите ТУК

Председателят на ОС чл.-кор. Евелина Славчева откри тържеството  с думите: Преди повече от 170 години в Пловдив изтъкнатият наш възрожденец Найден Геров организира първото честване на делото на светите братя Кирил и Методий. Оттогава българите неотменно отбелязват този ден като израз на духовното израстване на нацията, на стремежа ни към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата“.

Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров приветства гостите на празника като подчерта, че това е най-светлият, най-обединяващ ни и безспорен официален празник и ни напомня не само, че езикът е част от всекидневната ни култура на живеене и общуване, но и колко е значимо и важно да бъдем отговорни пред думите. Чрез тях ние създаваме наука, творим духовност, но словото има и силата да чертае труднопреодолими лични и политически граници, каза той.

Тези инициативи са красноречив израз на усилията, които учените от БАН полагат за привличане на младите в изследователската дейност и за създаване на възможности за развитие на техния научен потенциал. Това отбелязва в поздравителен адрес, изпратен до БАН председателят на Народното събрание Росен Желязков. Младите учени са тези, на които България ще разчита да продължат делото, завещано ни от професор Марин Дринов и отстоявано от поколения български академици – за успеха на българската наука, за нейния принос към световните достижения и икономически напредък на страната, се посочва още в поздравлението.

По време на тържеството за 24 май в БАН чл.-кор. Мирослав Дачев от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН (САЧК) изнесе академично слово на тема “Езикът: време за гордост, време за размисъл и тревога”.

Събитието гледайте в Youtube Канала на БАН

Събранието на академиците и член-кореспондентите на Българската академия на науките (САЧК) подготви Призив за защита богатството, красотата и звучността на българския език. Призивът ще бъде представен от учени на пресконференция в БАН, която ще се проведе на 29 май (понеделник) от 10:30 часа.

На 24 май участниците от Академията се присъединиха към официалното празнично шествие.