Трима  млади учени с награда за най–добра публикация в областта на микробиологията 

Българската академия на науките присъди Почетен плакет ЗЛАТЕН на Института по микробиология на БАН за съществен научен принос за развитието на микробиологията в България и по случай навършването на 75 години от основаването му. Тържествената научна конференция, посветена на годишнината, се проведе в зала “Проф. Марин Дринов” на БАН.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски посочи в поздравлението си, че институтът е много търсен и видим от обществото. Важно е да се отбележи, че учените извършват дълбоки фундаментални изследвания и с много приложения, което е очаквано от обществото ни. Вие доказвате лидерската си позиция на световно ниво, заяви председателят на БАН. Заради пандемията показахте защо е нужно една страна да има учени, каза акад. Ревалски и обясни, че наличието на висококвалифицирани учени е част от националния суверинитет на държавата,

За успехите, проучванията и въведените нови методи през годините говори директорът на Института по микробиология проф. Пенка Петрова и припомни поредицата от големи имена в микробиологията, работили за развитието на тази наука в България. Институтът има голяма видимост в международната общност, с проекти в мрежата Пастьор и е уважаван партньор на международните научни центрове, акцентира тя.

Проф. Петрова посочи значимите научни постижения през последните години. Открити са бактерии, способни да рaзграждат някои видове пластмаси, извършва се пълно сенквениране на бактериални и мета геноми, изучават се пробиотичните свойства на млечнокиселите бактерии, създадена е методика за бърза диагностика на туберкулоза, нови системи за получаване на биогаз, водород и метан, изолирани са растения за лечение на псориазис и срещу затлъстяване, намерени са вещества с антивирусна активност срещу грип, херпес и др. Сега се работи и по създаването на нови типове ваксини, вкл.  коронавирус, каза тя.

Трима  млади български учени бяха наградени за най–добра публикация в областта на микробиологията за 2021 г. Това са Кристиана Амирова (Институт по микробиология на БАН), Лидия Цигорийна (Институт по инженерна химия на БАН) и Йордан Калчев (Медицински университет – Пловдив). Наградата за най-добра научна работа на млад микробиолог е на фондация „Акад. проф. д-р Стефан Ангелов“.

С плакет “75 години Институт по микробиология “Стефан Ангелов” бяха удостоени научни институции, с които ИМикБ е осъществил значими научни партньорства. Най-новите научни постижения под наслов “Съвременната микробиология  в отговор на предизвикателствата за подобряване качеството на живот” бяха представени по време на събитието.

Видео от събитието вижте ТУК