На 13 декември 2023 г. в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН се проведе официалното закриване на Националната научна програма „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед)“. На представянето присъстваха чл.-кор. Евдокия Пашева – заместник-председател на БАН, членове на ръководството на БАН, членове на САЧК и представители на ВУЗ. Г-жа Весела Василева, експерт от дирекция „Наука“, прочете поздравителен адрес от името на проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката.

Програмата е финансирана от Министерството на образованието и науката и е фокусирана върху провеждането на изследвания за разработване на нови нискотоксични биологично активни средства и системи, съдържащи екстракти от природни източници (с растителни или животински произход) от България за превенция и подпомагане на терапията на някои заболявания, с което да се подобри здравето и качеството на живот на населението. Проф. д-р Оля Стоилова – национален координатор и ръководителите на работните пакети представиха постигнатите резултати за петте години от изпълнение на Програмата във всички осем работни пакета, както и заложените за изпълнение индикатори – 6 изобретения (регистрирани 4 полезни модела и 2 патента, и подадени 1 полезен модел и 1 патент), над 70 публикации в списания с импакт фактор, от които 30 са с отворен достъп, над 70 привлечени млади учени и 7 защитени дисертации.

В резултат на изпълнението на програмата е създадена метаболомна база данни и библиотека от нови природни компоненти (от растителни и животински източници), средства/системи с обещаваща активност – антибактериална, антитуморна, антиоксидантна, антивирусна и с ефект спрямо различни невродегенеративни заболявания. Създадени са суровини със статут на хранителни добавки – таблетна лекарствена форма, съдържаща стандартизиран сух екстракт от надземната част на Astragalus glycyphyllos с имуностимулиращ ефект, както и сироп с екстракт от слузта на градинския охлюв Helix aspersa, предназначен за проблеми с храносмилателната система и за невродегенеративни разстройства. Създадени са и суровини със статут на козметични средства – серия от измивни гелове за ръце от екстракт на Gypsophila trichotoma и етерично масло от Xantjium strumarium, както и 4 моделни рецептури на крем с антимикотично действие, съдържащ етерични масла от бял риган и комбинация от бял риган и салвия.

Научните изследвания са осъществени с участието на водещи учени с доказан научен капацитет, както и с активното участие на млади учени и докторанти, от сформирания Консорциум от следните 7 научни организации и 5 висши училища: от Българска академия на науките – Институт по органична химия с център по фитохимия (ИОХЦФ-БАН), Институт по молекулярна биология “Акад. Румен Цанев“ (ИМолБ-БАН), Институт по микробиология (ИМикБ-БАН), Институт по невробиология (ИНБ-БАН), Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей (ИЕМПАМ-БАН), Институт по полимери (ИП-БАН), Институт по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ-БАН), от Медицинския университет – София – Факултет по фармация (ФФ-МУ-София), от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Биологически факултет (БФ-СУ), от Медицинския университет – Пловдив (МУ-Пловдив), от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (ПУ) и от Националната спортна академия „Васил Левски“ (НСА). Така беше поставено началото на ефективно и успешно междуинституционално партньорство и взаимодействие между изследователи с познания и опит в различни научни области и от различни публични научно-изследователски институти и университети.