76 години от основаването на Института по микробиология „Стефан Ангелов“ на БАН бяха отбелязани на 7 март с тържествено събрание и научна сесия.

Специални гости на събитието бяха д-р Ребека Грейс,  изпълнителен директор на Мрежата  „Пастьор“ и г-н Арно Боберо,  аташе по научно и университетско сътрудничество към Френското посолство в България.

Директорът на института проф. Пенка Петрова откри събитието и връчи плакет на д-р Ребека Грейс за нейната отдаденост и ангажираност към сътрудничеството с Мрежата „Пастьор“. С награда беше удостоен и Френският културен институт в България за подкрепа на научната дейност и насърчаване на добрите партньорски взаимоотношения. Плакет за научна и административна дейност и укрепване на връзките в Мрежата „Пастьор“ получи проф. дн Нина Ивановска, дългогодишен ръководител на Департамент „Имунология“.

Д-р Ребека Грейс представи новите възможности за развитие на съвместни проекти и сътрудничество между институтите и учени от Мрежата  „Пастьор“ и посети лаборатории в института и се запозна с работата на младите учени. Ръководителите на департаменти представиха дейността на лабораториите, своите екипи и най-новите им научни постижения.

По време на събитието бяха връчени наградите на фондация “Стефан Ангелов” за най-добра работа на млад български микробиолог през 2022 г. на:

  1. I място – Мартина Трайковска, Катедра „Генетика“,  Биологически факултет, СУ „Климент Охридски“;
  2. II място – Николет Павлова, Катедра „Генетика“, Биологически факултет, СУ „Климент Охридски“ ;
  3. III място – Никола Ралчев, Департамент „Имунология“, Институт по микробиология „ Стефан Ангелов“, БАН;
  4. III място – Людмила Димитрова, Департамент „Инфекциозна микробиология“, Институт по микробиология „ Стефан Ангелов“, БАН