Приключи 21-дневна международна експедиция на научно-изследователския кораб „Академик“ за изследване на биооптичните параметри на Черно море. Експедицията е финансирана от Европейската Космическа Агенция (ЕCА) в рамките на Плана на европейските коопериращи държави (PECS) за България по проект „Изследване на биооптичните характеристики на Черно море за целите на спътниковите наблюдения“ BIO-OPTICS FOR OCEAN COLOR REMOTE SENSING OF THE BLACK SEA (BIO-OPT 2019) и по договор със Съвместния изследователски център към ЕК (JRC of EC) в Испра. Ръководител на експедицията беше инж. Виолета Слабакова от Института по океанология – БАН, а в екипа участваха учени от България, Италия, Румъния, Германия и Украйна.

Теренните изследвания бяха извършени на 124 станции в българската и румънската акватория на Черно море. Паралелно с in situ измерванията  на оптичните характеристики на морската вода (разсейване, затихване, поглъщане и интензитет на падащата и обратно разсеяна слънчева светлина в различен спектрален диапазон) и концентрация на оптично активните вещества (хлорофил, суспендирано вещество, органика) в горния повърхностен слой (0-30 м)  са събрани и проби за морфологичен и генетичен анализ на таксономичния състав на фитопланктонното съобщество, хлорофил а и определяне на фикотоксини. Резултатите ще бъдат използвани за валидиране на първичните продукти от Ocean and Land Colour Instrument (OLCI https://sentinel.esa.int/web/sentinel/missions/sentinel-3/) инсталиран на спътника SENTINEL-3A на програмата Коперник на Европейската комисия, както и за адаптиране на регионалния алгоритъм за оценка на оптично активните вещества на базата на дистанционно получената информация.

Експедицията се посвещава на 150-ата годишнина на Българската академия на науките и на 35 години научно-изследователски кораб „Академик“.