Лекцията на лауреата на наградата „Мадам дьо Стал“ е ежегодно научно събитие, организирано от Европейската федерация на академиите на науките и на хуманитарните науки – ALLEA. Всяка година носителят на тази награда изнася интерактивна лекция, свързана с изследванията му и отразяваща актуални събития в европейскaта политика и научни изследвания.

Тазгодишният лауреат проф. Хелън Келър (председател на секцията по европейско и международно публично право в Университета в Цюрих и бивш член на Комитета по правата на човека на ООН) ще изнесе лекция, озаглавена „Делата, свързани с изменението на климата в съдилищата за правата на човека: преодоляване на процедурните пречки в трансграничните екологични дела“. Събитието ще се проведе на 6 ноември 2021 г. в хибридна форма по време на Берлинската седмица на науката. Домакин на физическото събитие ще бъде посолството на Швейцария в Берлин.

По време лекцията ще бъдат обсъдени най-важните въпроси на допустимостта, с които делата за изменението на климата ще се изправят пред Европейския съд по правата на човека. Също така ще бъде обяснено как Съдът ще гарантира преодоляването на тези препятствия за допустимост, така че делата по климата най-накрая да могат да бъдат разглеждани по същество.

Повече информация и регистрация ТУК.