Академиите-членки на Консултативния научен съвет на европейските академии (EASAC) се обединиха през пролетта на 2021 г., за да изготвят различни информационни материали относно ваксините срещу COVID-19. Съвместната  инициатива е дело на комуникационната група на академиите-членки на организацията.

Бихме искали да благодарим на всички учени от 12-те европейски страни, които се включиха в проекта, казват от EASAC. Целта на кампанията е да пребори масовата дезинформация по тази тема със средствата на научно обоснованите факти, а основни канали за комуникация са социалните медии.

 

Съвместно видео беше популяризирано още в края на лятото, в което експерти, номинирани от страните-членки на организацията, призовават към подкрепа на ваксинационната кампания срещу COVID-19. В този обединен призив на европейските учени участват представители от академиите на: Франция, Норвегия, Унгария, Италия, Швеция, Гърция, Дания, Полша, Холандия, България, Словакия и Швейцария. Видеото можете да гледате тук.

От страната на Българската академия на науките в кампанията се включи включва проф. Пенка Петрова – директор на Института по микробиология.  В него проф. Петрова говори за безопасността на ваксините срещу Covid-19 и дава примери за това как научната общност в България допринася към борбата срещу пандемията. Видеото можете да видите тук.

Проектът включва и интерактивна карта, която чрез схема от видеа и инфографики дава информация за това какво ще се случи при три възможни отговора на въпроса: Планирате ли да се ваксинирате срещу Covid-19?