Лауреатът ще бъде обявен по време на Общото събрание на ALLEA на 11-12 май 2022 г., през втората половина на годината се очаква лауреатът на наградата да има специална лекция.

Тази награда е уникална по своята същност, тъй като подчертава стойността на изключителните научни и интелектуални дейности за напредъка на европейския проект и нашите общи ценности.

Критерии за номинация:

  • Наградата припознава изследователи или интелектуалци, чиято работа оказва значително влияние върху напредъка на Европа. Работата на лауреата е в идеалния случай от интердисциплинарен характер и показва забележителен и доказан принос към съществуващите и нововъзникващите общи европейски ценности или процесите зад европейската интеграция и идентичност.
  • Наградата има за цел да удостои лице с опит в която и да е дисциплина – няма формални ограничения за академичната област.
  • Номинациите могат да включват и лица, чиито кариери не са строго академични, но чиято работа показва силен и доказан принос за напредъка на Европа.

Номинациите следва да съдържат писмо от 1-2 страници, в което се описва защо номинираният отговаря на горните критерии, и автобиография на кандидата. Предложения за потенциални рецензенти на научната работа на кандидата и/или допълнителни препратки са добре дошли.

Повече информация за наградата за културни ценности Мадам дьо Стал: https://allea.org/allea-madame-stael-prize/

Краен срок за изпращане на предложения от Институтите на БАН: 25 февруари 2022 г. Номинациите се изпращат до отдел МДОПП с писмо от Директора на звеното.