Музеите на Българската академия на науките ще участват в инициативата „Европейска нощ на музеите – София 2022“, която ще се проведе на 14 май, събота. Организатори са посолството на Френската република, Френският институт в България, Министерство на културата и Столична община.

В аулата на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ – БАН ще бъде представен цикъл от научно-популярни беседи, посветени на интересни и социално значими антропологични и медицински проблеми. Учени ще извършват измервания за определяне на антропологичен тип и плоскостъпие при деца. За гостите ще се организират беседи в обновената постоянна експозиция на Националния антропологичен музей. Повече информация ще намерите на:

https://www.facebook.com/NacionalenAntropologicenMuzej/

https://nambg.com/

http://www.iempam.bas.bg/

В Европейската нощ на музеите Националният природонаучен музей при БАН предлага свободен достъп до експозицията си от 18:00 до 23:30 часа. Постоянната изложба на НПМ-БАН представя биологичното и минералогично разнообразие на Земята, както и проби от Луната и метеоритни проби от Марс.

Артистите от екипа на “36 маймуни” ви канят “В МАЛКИЯ ГОЛЯМ СВЯТ НА ПРИЛЕПИТЕ” – временна изложба във фоайето на музея. Проектът разказва за хипотезите, които пътешественичката и изследовател на прилепите Антония Хубанчева в момента доказва с експериментите си в областта на сензорната  екология, чрез оригинални кадри от изследователските записи, заснети в станцията за изследване на прилепи „Бьорн Симерс“, с. Табачка.

Повече информация може да видите в календара на музея

https://www.nmnhs.com/events/

Националният археологически институт с музей при БАН отваря за посещения от 18:00 до 24:00 ч. (последен вход в 23:30 ч.). Посетителите ще могат да разгледат временните изложби „Българска археология 2021”,„Време, материя и дух. Реставрацията в НАИМ-БАН” и „Доспехите на тракийските воини”. Ще участват и  медиатори, които ще водят посетителите през различните епохи и временните експозиции.

Националният етнографски музей ще участва в Европейската нощ на музеите с изложбите „Пътят до трапезата” и „ВРЕМЕНА И ХОРА – живите традиции на България”. От 20:00 ч. е предвидена прожекция на филма „От „Къщата с куклите” до жълтите павета”, посветен на Националния етнографски музей  / ет. 2, Зала 19/. Музеят ще е отворен за безплатни посещение от 19:00 до 24:00 ч., (последен вход в 23:30 ч.)