По покана от Университетската агенция на франкофонията (УАФ),  от 26 до 28 октомври 2022 г., председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски участва във Втората годишна конференция на научната франкофония в Кайро, Египет. Основната тема на тазгодишния форум беше изкуственият интелект.

УФА е международна организация с над 1000 участници (университети, институти, научно-изследователски центрове и др.), разпръснати в 119 държави. Тя цели да обедини и подпомогне франкофонските научни общности по целия свят.

През 2022 г. БАН кандидатства за асоциирано членство в УАФ, като кандидатурата на Академията беше одобрена на регионално ниво (Източна Европа). В момента тя е на финален етап и се разглежда от централното управление на Агенцията в Париж, Франция.

В рамките на посещението, на 27 октомври, председателят на БАН се срещна с посланика на България в Египет Н. Пр. Деян Катрачев. Двамата обсъдиха досегашното сътрудничество, областите, в които учените работят съвместно и възможностите за разширяване.

Акад. Юлиан Ревалски проведе среща на 30 октомври и с председателя на Египетската академия за научни изследвания и технологии (ЕАНИТ) проф. Махмут Саkр. По време на срещата беше обсъдено успешното и дългогодишно научно сътрудничество между БАН и ЕАНИТ, започнало през 1991 г.