Консултативният научен съвет на европейските академии (EASAC) и Федерацията на медицинските европейски академии (FEAM) категорично считат, че  европейското законодателство трябва да гарантира  опазването на здравето на гражданите. В доклада си двете организации искат ревизия от СЗО на съществуващата европейска регулаторна рамка, за да се уверят, че традиционната китайска медицина отговаря на същите стандарти за качество като конвенционалната. Европейските академии на науките и медицинските науки са на мнение, че  определянето на конкретна диагноза и терапия трябва да се базира на ясни правила и конкретни доказателства.

„Само защото СЗО включва традиционната китайска медицина в своята нова международна класификация на болестите, не означава, че е безопасна за използване“, казва проф. Дан Лархамър, президент на Кралската шведска академия на науките и председател на експертната група на Академиите.

Повишеният интерес на пациентите може да създаде допълнителен натиск върху обществените здравни услуги, обяснява проф. Ван дер Меер. И допълва, че по-лошото е, че някои традиционни китайски лекарства могат да имат сериозни странични ефекти и взаимодействия с други лечения. Освен това пациентите могат да бъдат изложени на риск от това тежките заболявания да се лекуват неефективно и конвенционалните медицински процедури да се забавят, предупреждава той.

EASAC и FEAM препоръчват на европейските законодатели да преразгледат директивата на Европейския съюз за традиционните билкови медицински продукти и съветват да се ревизират националните разпоредби и изискванията за етикетиране. „При липса на солидни научни доказателства, нито един медицински продукт или процедура – било то китайска, европейска или друга – не трябва да бъдат одобрявани или да подлежат на регистрация“, заключава проф. Джордж Грифин, президент на FEAM и член на експертната група.

С доклада можете да се запознаете ТУК..