снимка: БТА

Дарение от 30 хиляди лева за продължаване на изследванията на учените от Департамента по вирусология получи днес Институтът по микробиология на БАН. Средствата са събрани от депутатите от парламентарната група на “БСП за България” и ще бъдат използвани за намирането на вещества с антивирусна активност.

Правим това дарение в името на бъдещето, в името на науката, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти. Тя допълни, че заедно с колегите си, вярват в капацитета и във възможностите на българските учени за търсене и намиране на лекарство срещу коронавируса.

Директорът на Института по микробиология доц. Пенка Петрова благодари за направеното дарение и обяви, че учените са готови с 22 химически синтезирани съединения и растителни екстракти от лечебни растения. Правят се изследвания на щам на коронавирус 229Е, който е изолиран преди десетилетия и вече не представлява голяма опасност за хората. Доц. Петрова заяви, че дарението ще се използва за закупуването на клетъчни линии, които са специфични за щама и изрази надежда, че учените от БАН скоро ще намерят съединение, което да послужи като терапевтик или дезинфектант за борбата с коронавируса. В Департамента по имунология на Института по микробиология се извършват и изследвания в напреднал стадий за изработването на ваксина.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна и разговаря с председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Проблемът, пред който сме изправени, поставя доста по-широк кръг от задачи в областта на биомедицината, но се надяваме, че сме близо до приключването на подготовката на мащабен проект, заяви акад. Ревалски.