Лауреатите на наградите за 2021 г обяви Фондация „Еврика”. Те се присъждат на млади хора за техните значими  постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности.

Силвия Христова получава съвместната награда на Фондация „Еврика” и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационен труд на тема „Тавтомерията като елементарен механизъм за пренос на сигнал при молекулните устройства”.

Основните научни интереси на Силвия Христова са в областта на аналитичната, теоретичната и физична органична химия. По време на следването си работи като химик в Института по органична химия с Център по фитохимия при БАН. От 2017 г. е редовен докторант по органична химия в ИОХЦФ – БАН. Съществен принос за израстването й като организиран и амбициозен млад изследовател, овладял отлично основните експериментални техники има научният й ръководител проф. дхн Людмил Антонов. Научната продукция на Силвия Христова е впечатляваща. Резултатите от изследванията й са представени на 17 научни форума под формата на лекции и постерни презентации. Активен участник е в 8 научни проекта, финансирани от български и чуждестранни източници, което довежда и до активна публикационна дейност. Съавтор е в общо 15 научни публикации по дисертацията и извън нея.

Дисертационният труд на Силвия Христова разглежда възможността за използване на контролирания пренос на протон като елементарен процес в молекулните машини. Концепцията се базира върху използването на единични молекули като “хардуерни“ елементи (жици, логически елементи, кондензатори, превключватели и други), които могат да бъдат асемблирани в работещи устройства.

Вижте повече за отличените на https://www.evrika.org/?p=3945

снимка: Фондация „Еврика”