90 години от рождението на акад. Благовест Сендов отбеляза БАН в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията. За живота и делото на акад. Сендов говориха негови колеги, дългогодишни сътрудници и приятели.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски откри събитието в памет на акад. Сендов като подчерта, че акад. Сендов е пионер в много области. Той припомни неговите математически интереси и школата, която е създал, въвеждането на изчислителната техника в България и на изчислителната математика, приносите му в образованието и в международен план. Беше голям държавник, виждаше много напред и не само вникваше във всеки проблем, но и намираше решение, отбеляза акад. Ревалски и призова и занапред да следваме заветите му.

Специален адрес от сина на Джон Атанасов и от проф. Петър Фишър-Апълт, ректор на Хамбургския университет по времето, когато ректор на Софийския университет е акад. Благовест Сендов (1973-1979 г.) бяха прочетени на събитието.

Интервю с акад. Благовест Сендов от „Златния фонд на българската наука“ и цялото събитие можете да гледате в официалния YouTube канал на БАН на https://www.youtube.com/watch?v=nvJWG5p0C9g

С биографията на акад. Сендов можете да се запознаете във Виртуалния музей Математиката и информатиката в България