Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски изрази своите най-искрени съболезнования и прискърбие по повод кончината на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски и се подписа в траурната книга в Светия синод.

 „Кончината на Предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ. България загуби своя духовен водач. Ще го запомни с добротата му, със съпричастността и уважението му към религиозните общности в страната, търсенето на съгласие в името на морала, възпитанието и традиционните ценности“, се посочва в съболезнователния  адрес от името на Ръководството на Българската академия на науките, изпратен до Светия синод на Българската православна църква.

Българската православна църква и Българската академия на науките в годините са имали поредица съвместни инициативи. През 2015 г. БАН отличи Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски с почетен плакeт “Радетел за БАН” – за “личния му принос в развитието и популяризирането на институцията“.