Общото събрание на Федерацията на европейските академии (ALLEA) ще заседава в БАН на 16 и 17 май

Обществено доверие, експертна и институционална отговорност (Science in Times of Challenged Trust and Expertise) е темата на научен симпозиум, който ще се проведе на 16 май от 12:30 часа в Големия салон на БАН. Учени от всички европейски академии ще участват във форума, който цели да популяризира значимостта на науката от гледна точка на обществото. Симпозиумът се провежда паралелно с конференция по линия на проект SAPEA и със заседание на Общото събрание на Федерацията на европейските академии (ALLEA) за 2018 г.

Първият панел е посветен на връзката между научните факти и политиката на вземане на решения, както и факторите, които предизвикват доверие в експертното мнение на учените. Основен лектор по темата ще е проф. Сюзън Оуенс от Университета в Кеймбридж и член на Британската академия.

Във втория панел проф. Антонио Лоприено, председател на Швейцарската академия на изкуствата и науките, ще изнесе лекция на тема „Как Европейските университети да генерират доверие в научната резултати“.

В третия панел водещата лекция е на проф. Хосе ван Дайк, председател на Кралската холандска академия на изкуствата и науките, на тема променящата се среда на комуникацията и знанието ни за комуникацията в дигиталната ера. Участниците се очаква да дискутират проблеми, свързани огромното количество информация, фалшивите новини, източниците на доверие и т.н. Ще бъдат обсъдени също дискурсивни, правни и политически мерки за справяне с тези предизвикателства (напр. законодателни и регулаторни гаранции, които се прилагат за печатни публикации или радио/ телевизионни излъчвания; регулиране на цифровите компании като издатели, а не като платформи).

На 16 май от 18:30 часа на тържествена церемония в Големия салон на Българската академия на науките еврокомисар Мария Габриел ще връчи престижната награда „Мадам дьо Стал“ за 2018 г. Наградата се присъжда от ALLEA всяка година за принос към културните ценности на Европа и  към идеята за европейска интеграция. Носител на наградата за 2018 г. е проф. Андреа Петьо от Централния европейски университет в Будапеща, Унгария.

На 17 май от 8:30 часа в Големия салон на БАН ще се проведе конференция по линия на проект SAPEA – Роля на науката за формиране на политиките в ЕС (Shaping European Science Advice: Insights and Experiences).

Проект SAPEA, в който участват петте най-големи научни мрежи от Европа, съчетава опита на повече от 100 академии в областта на науката, инженерството, медицината, хуманитарните и социалните науки. Проектът се изпълнява в продължение на 4 години и е финансиран по Рамковата програмата на ЕС за наука и иновации „Хоризонт 2020“. SAPEA:  http://www.allea.org/asap-academies-sciences-advice-to-policy/  

Основен  организатор на събитията на 16 и 17 май в София е Федерацията на всички европейски академии. Българската академия на науките е домакин и съорганизатор. Събитията са част от Календара на Българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 и ще се проведат в Големия салон на Българската академия на науките, под патронажа на Столичната община и в партньорство с Министерството на образованието и науката. Работен език на конференциите е английски.

Събитията може да гледате на живо на: https://www.bas.bg/en/