Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски участва във виртуална среща на Консултативния научен съвет на европейските академии (EASAC), която се проведе на 29 май.

На срещата бяха обсъдени дейностите на организацията през последните шест месеца, както и някои от новите документи на EASAC – доклада „Пластмасовите опаковки в кръговата икономика“ https://www.bas.bg/wp-content/uploads/2020/03/EASAC-Plastics-complete-Web-PDF.pdf, коментара, посветен на екологичното възстановяване на ЕС след COVID-19 https://www.bas.bg/wp-content/uploads/2020/05/EASAC_Covid19Recovery_Web_26_May.pdf и др.

Една от основните теми на срещата беше свързана с предприетите от академиите-членки дейности в отговор на коронавируса.

Акад. Ревалски представи активната дейност на Българската академия на науките в девет точки, като подчерта, че Академията отразява на своя сайт и новините от международните организации, свързани с коронавируса.

Консултативният научен съвет на европейските академии (EASAC) се сформира от националните научни академии на държавите-членки на ЕС, Норвегия и Швейцария. Чрез EASAC академиите работят заедно, за да предоставят независими, експертни, основани на факти съвети относно научните аспекти на европейските политики на тези, които правят или влияят на политиката в рамките на европейските институции.