Българската академия на науките е съорганизатор на честванията по случай 180 години от рождението на проф. Марин Дринов. Тридневните събития ще се проведат в София и Панагюрище от 18 до 20 октомври 2018 г.

Представители на Академията и делегация от Харковския национален университет „Василий Каразин“ ще поднесат на 18 октомври от 12:30 часа венци и цветя на паметника на проф. Марин Дринов, който се намира в Научен комплекс 1 на БАН ( ул. „Акад. Георги Бончев”, бл.6 ). Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще произнесе слово за проф. Марин Дринов –  основател и председател на Българското книжовно дружество, чиито правоприемник е Българската академия на науките.

На 19 и 20 октомври 2018 г. в Панагюрище, родното място на проф. Дринов, ще се проведе международна научна конференция на тема „Проф. Марин Стоянов Дринов – учен, общественик, държавник“, посветена на 180 години от рождението на големия български историк-славист, виден общественик и държавник. Ще бъдат представени 21 доклада и научни съобщения от учени и изследователи от различни научни институции и университети в България и Украйна. Със заявените теми в програмата са оформени няколко тематични кръга, в рамките на които ще бъдат разисквани въпроси от живота, делото и времето на видния историк, филолог и фолклорист. Ще бъде отделено специално внимание на мястото на М. Дринов в историографията на България, Украйна и Русия и в народната памет. На форума със свои изказвания ще се представят и двама от преките наследници на панагюрския род Дринови. Организатори на научния форум са Община Панагюрище, Българската академия на науките, Харковският национален университет „В. Н. Каразин“, Институтът за исторически изследвания при БАН и Историческият музей в Панагюрище.