С изпълнението на три проекта за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност се запозна в БАН делегация от Европейската комисия, водена от Виториа Алиата ди Вилафранка. Тя  отговаря за укрепването на административния капацитет и изпълнението на програмите в България, Хърватска, Румъния и Унгария. Финансирането е по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020. На представянето присъства и зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

В Института по органична химия с Център по фитохимия на БАН (ИОХЦФ – БАН) беше презентиран проекта „Чисти технологии за устойчива околна среда – вода, отпадъци, енергия за кръгова икономика“. Ръководителят проф. Яна Топалова от СУ „Св. Климент Охридски“ разказа, че в центъра за компетентност ще се извършват върхови научни постижения за създаването на продукти, услуги и чисти технологии с висока ресурсна и енергийна ефективност и значима икономическа, социална и екологична добавена стойност. ИОХЦФ-БАН е партньор по проекта. В института беше демонстрирана част от закупената апаратура, с която учените вече работят.

В Института по информационни и комуникационни технологии на БАН делегацията се запозна с изграждането на финансирания от ОП НОИР Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии. Ръководителят на Центъра чл.-кор. Светозар Маргенов обяви, че предстои доставката на високопроизводителна изчислителна система с висока енергийна ефективност, която ще е интегрирана в европейските електронни инфраструктури.

Проектът “Изграждане и развитие на Център за компетентност “Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска” (Quasar)” предвижда квантова комуникация, изграждане на интелигентни системи по сигурност и управление на риска и мултисензорни технологии. В Института по роботика на БАН представителите на ЕК се запознаха с част от доставеното по проекта оборудване. Доц. Лъчезар Георгиев и акад. Чавдар Руменин обясниха пред проверяващите от ЕК изпълненото до момента.

Предизвикателствата, които срещаме по проектите, са свързани най-вече с работата с бизнеса – как могат тези инвестиции в инфраструктура и в научен капацитет да подпомогнат индустрията да стане по-иновативна. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и допълни, че страната ни се нуждае от повече инвестиции в наука и от повишаване на статута на научните изследователи.

В края на посещението си Виториа Алиата ди Вилафранка обяви, че постигнатото по проектите в България може да послужи за пример пред останалите страни в Европа. Важно е младите хора да останат в България и да се връщат в страната след обучение в чужбина, за да допринасят за развитието на местната икономика, добави тя.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски присъства на представянето в Института по роботика. Българската академия на науките е основен участник в проектите, финансирани от  ОП НОИР.