Президентът Румен Радев посети Института по роботика на БАН, за да се запознае с дейността на Центъра за компетентност “Квантови комуникации и интелигентни системи за сигурност и управление на риска”  – КВАЗАР и разработените от него системи. Центърът е изграден по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г.

Над 15 научно-изследователски лаборатории са реализирани със средства от Европейската комисия и държавата, съобщи акад. Чавдар Руменин, който е ръководител на Център КВАЗАР. Имаме нови резултати – подадени са 17 заявки за патенти на изобретения, каза акад. Руменин и уточни, че Институтът по роботика на БАН е лидер в страната по патенти, като в последните години има повече от 260 защитени патента. Той постави акцент върху трансферирането на технологии към индустрията и припомни приноса на институтите на Академията в преодоляването на кризата с COVID – 19. Център КВАЗАР създаде уникален робот за UV дезинфекция на помещения, припомни академикът.

Като българин се чувствам горд, че сте успели да създадете такъв перспективен Център с огромно значение за нашето бъдеще. С тези думи се обърна президентът Румен Радев към учените. Приветствам ви за това, че вашият център си е поставил изключително високо ниво на амбиции за бъдещето и вървите по устойчив път, така че тези амбиции да бъдат реализирани в интерес на обществото, посочи държавният глава. Информацията е ключов фактор в съвременния свят. Този, който успее да предава огромна по обем информация по възможно най-бързия начин и с висока степен на защита, ще владее и бъдещето, ще бъде конкурентноспособен, ще има гаранции за своята сигурност във все по-трудно предсказуем и наситен с високо ниво на конкуренция свят, заяви президентът. Той приветства подхода да бъде развита активната връзка между науката, бизнеса и образованието.

Днес сме в поредната криза – не само социална, не само икономическа и здравна, но налице е и криза в сигурността. Системата за управление на кризи е занемарена от десетилетия. Тази система тепърва трябва да изграждаме, но в друг вид, да я трансформираме в единна национална система за управление при кризи. Знам, че вие в Центъра се занимавате с оценка на риска при управление на кризи, отбеляза държавният глава. Тук съм, за да обсъдим и възможностите този Център, концентрирал в себе си огромен научен и организационен потенциал, да стане част от Плана за възстановяване и устойчивост, подчерта Румен Радев.

По време на посещението на президента беше представен и Националният план на България за квантова комуникационна инфраструктура и инициативата „Euro QCI”. Предвижда се държавите-членки на Европейския съюз да изградят съвместно до 2027 г.  наземна и космическа комуникационна инфраструктура от ново поколение, която ще има за цел да гарантира суверенитета и комуникационната сигурност на Европа.

Президентът Румен Радев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски заедно с екипа на Центъра разгледаха лабораториите  и се запознаха с актуалните дейности и научни изследвания.