Инициативата „Европейска нощ на учените 2022“ под мотото „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“ се проведе на 30 септември и 1 октомври в цялата страна. Над 10 научни звена на БАН се включиха в събитието с демонстрации, образователни експерименти, лекции, изложби и представяне на актуални проекти и научни резултати.

Официалното откриване се състоя в Античния културно-комуникационен комплекс Сердика, София. Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Евдокия Пашева отбеляза, че Европейската нощ на учените е възможност повече хора да се докоснат до обаянието на науката и все повече млади таланти да бъдат привлечени от нея. В БАН винаги сме стимулирали иновационните проекти, отбеляза чл.-кор. Пашева.

По време на откриването бяха връчени наградите от конкурса YES – Young and Energetic Scientists. Студенти и докторанти бяха отличени в отделни категории. Конкурсът има за цел да открие, мотивира и промотира идеите на млади и амбициозни хора с научни интереси.

Европейска нощ на учените е ежегодна инициатива по програмата „Мария Склодовска-Кюри“ на Европейската комисия и цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера. Тази година вниманието е към ролята на науката и иновациите за прехода към зелена и дигитална икономика в Европа. Представени бяха  постиженията на български учени, участващи в Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност.

В рамките на събитието Единният център за иновации на БАН организира кръгла маса на тема „Енергийно бъдеще – предизвикателства и пробивни иновативни решения за генериране, управление и съхранение на енергия. Иновации в областта на водород и горивни клетки, сероводород, батерийни системи, ВЕИ и интелигентни мрежови решения с цел оптимално управление и използване на енергията”. Основната цел на форума, който се проведе онлайн, бе да събере на едно място всички заинтересовани страни, като предостави форум за дискусия и споделяне на добри практики.

Европейска нощ на учените 2022 се осъществява по проект „Учените в триъгълника на знания”. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е координатор на проекта, а БАН е сред партньорите тази година.

Видеоматериали и публикации за изследователи и научни постижения са публикувани на: https://night.nauka.bg/online-video-nosht-2022/