Академик Никола Съботинов посети на 20 октомври ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Коньово, община Нова Загора. В навечерието на Деня на народните будители той се срещна с преподаватели и възпитаници на училището, в което е завършил основното си образование.

Повод за посещението на Председателя на БАН за периода 2008-20012 беше откриването на паметна плоча в негова чест в двора на училището под наслов „Училището сбъдва мечти”. Тя е знак за признателността на поколенията към родното училище, към всички учители, отдали труда, любовта и търпението си, в мисията на будители.

„Днес, повече от всякога, ние имаме нужда от будители като вас, които да вдъхновяват младото поколение на България, за постигане на нови успехи и сбъдване на мечти“, каза в словото си по време на тържеството директорът на училището в Коньово Лена Георгиева.

Академик Никола Съботинов направи дарение на настоящите възпитаници на своето първо училище и ги покани да посетят Българската академия на науките. Той оборудва кабинет с мултимедия, преносим компютър и озвучителна система, както и пълното издание на Голяма енциклопедия „България“.