Заключителна работна среща Горивни клетки и водород: идентифициране на законодателната и административна рамка за  въвеждането им, на бариерите и подходите за тяхното отстраняване” по проект HyLAW беше проведена на 12 март в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. На срещата бяха представени резултатите от изпълнението на проекта, обобщени и публикувани специална книжка „Стратегически документи“.

 

Организатори на събитието бяха Института по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“ (ИЕЕС-БАН) и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Българска академия на науките и Софийска община.

Проектът HyLAW обединява 23 партньора от 18 държави с координатор Hydrogen Europe. От българска страна участник е БАН с директен изпълнител ИЕЕС-БАН. HyLAW осъществи важни стъпки, свързани с преминаване към реално прилагане на горивните клетки и водорода в икономиката и бита. Те се изразяват в идентифициране законодателството и регламентите, свързани с приложенията на горивните клетки и водорода, определяне на законовите бариери за комерсиализираното на тези приложения за всяка държава и обобщаване на резултатите за Европейския съюз. Събраната информация и аналитични доклади са публикувани в уебсайта на проекта като база данни със свободен достъп.

Работната среща откри заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов. Зам.-министърът Ангелиева съобщи, че след одобрението на Националната научна програма ЕПЛЮС през 2018 г., тази година стартира Научната инфраструктура „Съхранение на енергия и водородна енергетика“ (НИ СЕВЕ), която е включена в Националната пътна карта за научноизследователска и развойна дейност, като част от Европейската стратегия за ускорено разработване и комерсиализиране на технологиите за използване на възобновяема енергия. „До две години трябва да има поне една функционираща зарядна станция за водород и една да бъде в процес на изграждане“, обяви зам.-министър Ангел Попов. Той уточни, че дейностите по изграждането на първата водородна станция на пристанище Бургас са в начален етап, като в дългосрочен план се обсъждат още няколко локации за изграждане на зарядна инфраструктура в София, Стара Загора и Русе. Попов заяви, че по този начин на територията на страната ще бъде осигурена необходимата инфраструктура.

Проф. Дария Владикова от ИЕЕС – БАН, координатор на българския екип, представи идентифицираното в HyLAW законодателство и регламенти, свързани с въвеждането на горивните клетки и водорода и законовите бариери за тяхното комерсиализиране, осъществено чрез обстойни изследвания, интервюта и правни анализи, за всяка държава, както и за Европейския съюз, събрани и обобщени данни в т.н Национални документи за политики (Policy Papers). „Ще се радваме да включваме новите български нормативни документи в областта на водородните технологии в Европейската база данни. Истинската работа започва едва сега“, обяви проф. Владикова при закриването на срещата като подчерта, че първите стъпки са направени от българските учени и сега те предават щафетата на законодателните органи с идеята технологиите водород и горивни клетки да бъдат готови за бизнеса.