Българският принос в репродуктивната имунология и биотехнологиите беше отбелязан от Института по биология и имунология на размножаването „Акад. Кирил Братанов“ на БАН с издаването на марка с персонализирана винетка. Това стана в рамките на изложбата „Ролята на ИБИР за развитието на репродуктивната биология и имунология”, която се състоя от 22 до 27 ноември във фоайето на Българската академия на науките.

Събитието откри директорът на института проф. Сорен Бохос Хайрабедян, който разказа за зараждането на тази наука в България и представи последните тенденции в изследванията на репродуктивната имунология в ИБИР – БАН.

През 1949 година акад. Кирил Братанов прави първата публикация в световната литература като установява връзката между анти-спермалните антитела и инфертилитета при животните. С това той поставя началото на научната дисциплина „Имунология на размножаването“, разказа проф. Хайрабедян. И допълни, че се надява тези постижения да бъдат продължени от следващите поколения млади изследователи на Академията.

Персонализираната винетка на марката представя събитие със световно значение – създаването на Международния координационен комитет по имунология от акад. Братанов, съвместно с бъдещия Нобелов лауреат по медицина проф. Робърт Едуардс. Приносът на България в създаването на тази организация е подчертано от проф. Едуардс и през 2010 г. по време на лекцията му пред Нобеловия комитет, когато той отново посочва и показва кадри от създадената у нас организация и първото й събиране през далечната 1967 г.