На представянето присъстваха председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски, столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по културата д-р Тодор Чобанов, бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски, главният научен секретар на БАН проф. Ева Пашева, научните секретари на БАН проф. Йоана Спасова и доц. Оля Стоилова, издателят на Медийна група България холдинг г-жа Венелина Гочева, автори и научни консултанти на енциклопедия „София”, редактори и студенти – практиканти на НЦ „Българска енциклопедия”, редактори на КК „Труд”, много гости и журналисти.

Председателят на БАН акад. РЕВАЛСКИ благодари на авторите за престижното издание и даде думата на кмета на София. „Енциклопедия „София” е прекрасен подарък за София” – каза г-жа Й. ФАНДЪКОВА в изказването си.

Арх. Таня КАДИЙСКА – една от авторките на енциклопедия „София”, направи презентация, представяща конкретно съдържанието на енциклопедията: „Енциклопедията започва с обширен обзор озаглавен СОФИЯ – ПЪТ ВЪВ ВРЕМЕТО, който разглежда природната среда, проследява историята на града, акцентира на важни събития от миналото, от развитието, изграждането и днешното състояние на управлението, обществения и духовен живот на София и региона. Изтъкната е заслугата на значими исторически личности и държавни институции за развитието на града и утвърждаването му като столица, както и ролята на София в историята и културата на страната ни.

Втората част – СОФИЯ ОТ А ДО Я, е класическа енциклопедия с 450 азбучно подредени статии за географски обекти в област София столица (планини, реки, природни забележителности), софийски квартали, всичките населени места в Столична община, най-старите или най-значимите стопански обекти и транспортни съоръжения, паркове и градини, спортни зали и стадиони, висши училища, театри и музеи, фестивали и др. Третата част – РАЗХОДКА ИЗ СОФИЯ, запознава със знакови софийски улици, площади и булеварди, които дават облика на града и са част от неповторимата му атмосфера.

Енциклопедия „София” е илюстрирана с над 700 снимки, карти и схеми. Справочната част е допълнена с таблици на кметовете на София, населението на Столична община, културните ценности на територията на Столична община, манастирите на Софийската Мала Света гора, азбучен показалец на личните имена, статистически данни за броя на музеите, художествените галерии, библиотеките, театрите, лечебните заведения, спортните съоръжения.“
Изказаха се и научните консултанти на енциклопедия „София” Мариана МАРИНОВА, Снежана ГОРЯНОВА и Лили ГОЛЕМИНОВА и благодариха на НЦ „Българска енциклопедия” за предоставената им възможност да бъдат част от екипа, работил по енциклопедията.

„Трудът на съставителите на енциклопедите на БАН, съвременните последователи на Даламбер и Дидро, е специфичен – изисква професионализъм и отдаденост, взискателност и прецизност и се отблагодарява с творческото удовлетворение при излизането от печат на поредната енциклопедия, отблагодарява се с такива събития като днешното представяне.” – каза в заключение Ива ЧАЛЪКОВА, директор на НЦ „Българска енциклопедия” и водеща на представянето.

Енциклопедия „София” е двуезична – на български и на английски език и е подходяща както за българските читатели – столичани и гости на София, така и за чуждестранните читатели. Енциклопедията е издадена съвместно с КК „Труд“, финансирана е от Столична програма „Култура” на Столична община. Излизането на енциклопедия “София” предизвика голям интерес в медиите и беше отразено от БТА, БНТ, Радио София, телевизия BIT, Нова телевизия и в пресата.