Проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей представи днес в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН актуална научна информация за предизвикателствата на COVID-19 година и половина след началото на пандемията и в условията на бързо разпространяващия се вариант Делта.  Целта на събитието е да подпомогне ваксинационната кампания в страната.

В лекцията си „COVID – 19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата“ проф. Александрова разгледа няколко основни теми: (без)опасен ли е SARS-CoV-2; доколко основателни са най-честите опасения по отношение на ваксините; нежеланите реакции; децата, училището и Делта варианта; от какво точно ни пазят ваксините и ще имаме ли нужда от трета / бустерна доза; какво да очакваме от вируса и в каква посока е насочен погледът на учените.  

SARS-CoV-2 може да инфектира повече от 120 вида клетки в човешкия организъм, засяга не само дихателната система, но и редица други тъкани и органи, каза проф. Александрова. Тя допълни, че при 80 на сто от преболедувалите (независимо от тежестта на клиничната картина) се наблюдават продължителни ефекти седмици до месеци след това като най-честите са: умора, главоболие, разстройство на вниманието, загуба на коса, задух.

Проф. Радостина Александрова изнесе данни, които потвърждват, че ваксините срещу COVID – 19 не влияят на репродуктивната система при жените и мъжете. В клиничните им изпитвания са включени десетки хиляди доброволци, което е много повече от тези при останалите ваксини. Нежеланите реакции, които се свързват с приложението на ваксините (миокардит, проблеми с кръвосъсирването), се случват много по-често при неваксинирани хора, които са се заразили с вируса. Това показва и проучване, обхванало почти 2 милиона души в Израел. Към момента няма категорични данни за по-тежко протичане на Делта варианта при децата, но той се разпространява много по-бързо от предишните варианти, което води до увеличаване на случаите при тях, а съответно и на тези, които протичат по-тежко.

Дискусията в Българската академия на науките се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.  Презентацията на проф. Александрова може да видите тук